КАКО СЕ ПРАВИ СИРОВОТО КАКАО? – ПРОЦЕС ВО 6 ЧЕКОРИ
- Сè започнува со Какао дрвото
- Отворање на мешунките со какао
- Време за ферментација: Процес на ферментација на какао
- Печење на зрната какао
- Ајде да ги скршиме (отвориме) зрната какао
- Финален производ
Дали некогаш сте се запрашале што всушност е потребно за да се произведе сирово какао? Ако сте љубител на чоколадото, ќе сакате да читате понатаму. Споделуваме сè, од растот на зрната какао до готовиот производ подготвен за уживање и
комплетно препуштање! Вклучени се повеќе чекори, а ние ќе ги споделиме сите со Вас.
1. Сè започнува со Какао дрвото
Ако чоколадото што расте на дрвја за многумина звучи неверојатно, всушност, тоа е вистина. Какао дрвото (исто така наречено Theobroma Cacao) се одгледува во регионите со тропска клима низ целиот свет. Овие дрвја произведуваат мешунки од какао кои растат на гранките и стеблото на дрвото. Интересно е што мешунките не зреат сите истовремено. Тие исто така, растат и во различни бои и форми, во зависност од разновидноста на растението. За да се соберат овие мешунки во точно време, потребно е одредено ниво на стручност. Важно е да се отстранат мешунките без да се оштетат цветовите на дрвото, па затоа често се користи мачета за жетва,
оставајќи ги цвеќињата да процветаат и на крајот да се претворат во нови мешунки од какао.
Постојат два начина да се отвори мешунката на какао - или внимателно да се отвори рачно и да се зачуваат мешунките, или да се отворат со мачета, чекан, дрвен калап или која било алатка доволно тврда и тешка за да се заврши работата. Откако ќе се отворат мешунките, ќе откриете зрна какао покриени со бела какао каша - нешто што исто така може да се јаде, а може да се направи смути или на друг начин да се употреби или отстрани. Можеби е примамливо да се гризат зрната какао за да се доживее вкусен вкус на чоколадо, сепак, ова искуство најверојатно ќе испадне изненадувачки горчливо и прилично непријатно. Зрната мора прво да ферментираат и да
се испечат!
3. Време на ферментација: Процес на ферментација на какаото
Ферментацијата на какаото е важен процес за производство на чоколадо со примамлив вкус и може да потрае и до неколку дена, во зависност од тоа кој метод е избран. Откако зрната ќе бидат изложени на кислород, може да започне процесот на ферментација на какаото. Традиционалниот начин за ферментирање на зрната какао е со ставање во структура од листови банана на топло место и дозволување на зрната природно да почнат да ја зголемуваат својата температура на околу 40-50ºC, проверувајќи ги секој ден, мешајќи ги и вртејќи ги наоколу. По овој чекор, зрната може да се стават на директна сончева светлина или дехидратор за да се исушат.
4. Печење на зрната какао
Сега е време за добро печење! Печењето на зрната какао служи за постигнување на многу важни цели во производство на најквалитетно чоколадо - печењето помага да се развие богат и раскошен вкус, ги убива сите бактерии во зрната, се ослободува од преостанатата содржина на течност и што е многу важно, ја одвојува надворешната обвивка од внатрешното зрно, кое содржи нишки од какао. Печењето зрна какао, може да биде едноставно - ставање во рерна 15-20 минути за лесно печење. Ако некогаш сакате да го направите сировото какао дома, немојте да се изненадите кога ќе слушнете звуци на пукање - ова се воздушните џебови што бегаат од зрната и
тоа е нешто сосема нормално што може да се случи!
5. Ајде да ги скршиме (отвориме) зрната какао
Откако зрната какао ќе завршат со печење, надворешната обвивка треба да се отстрани прилично лесно. Едноставно притискање на зрната помеѓу прстите ќе биде доволно за да се олабави и да се открие мноштво прекрасни темни грутки од какао. Ова е моментот каде што стигнавме до делот за јадење! Врвчињата од какао може да се конзумираат како што се или да се мелат или преработат понатаму за да се направат сирова какао паста или прав.
6. Финален производ
За да се премине од нишки од какао во прав или паста, ќе треба дополнителна обработка. Ако едноставно ги мелете зрната, тие ќе изгледаат нешто слично на какао во прав. Откако ќе мелете уште малку, тие ќе почнат да се претвораат во влажни и на крајот ќе се претворат во супстанција слична на паста. Во овој момент, можно е да си поиграте со додавање повеќе какао путер во смесата за да создадете помазен изглед и полека да почнете да додавате шеќер во прав за да создадете посладок вкус.
И еве! Ги поминавме сите неопходни чекори, дознавте како се прави сировото какао! Ако некогаш сте посакале да се препуштите на чисто, ладно обработено сирово какао, уживајте! Нашиот избор на сирово какао вклучува и сурово какао во прав, како и сурова какао паста. Овие се идеални за церемонии со сирово какао, правење чоколади и пиење какао, додека се осигурува дека сите витални хранливи материи и компоненти се добро сочувани. За да дознаете повеќе за разликата помеѓу какаото и сировото какао, напишавме статија во која објаснуваме зошто какаото купено во продавница нема да ве нахрани исто како што ќе ве нахрани нашето сирово какао!
Добивајте известувања за сите попусти и промоции
Оставете ја вашата електронска пошта и добивајте редовни и навремени информации за нашите промоции!
Ви благодариме на довербата